+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Zónás alaprajz 2. – félig szeparált terek

  • 2017-01-20

Hogyan tehetjük élhetőbbé otthonunkat?

A zónás alaprajzú otthonok problémáira (bővebben erről itt olvashatsz) a megoldást a félig szeparált terek elhelyezése jelenti.

Az irodaházak példáját vizsgálva, az egyterű irodatér és a különálló tárgyalók mellett megjelenik egy harmadik minőségű tér is: a félig szeparált tereké.

Ezeken a területeken a közösségi térhez kapcsolódva alakítanak ki olyan “helyeket”,ahol a dolgozók kicsit feltöltődhetnek. Legyen az teakonyha, társalgó sarok, egy függőágy… A hangsúly a változatos munkakörnyezet létrehozásán van.

Az egyterű irodákban a változatos munkakörnyezet kialakítása a cél.

Családi házak esetében a közösségi tér kialakításánál nem a nappali, konyha, étkező (esetleg dolgozó, gyereknappali és egyéb funkciók) teljes egységét kell megvalósítani, hanem az eltérő funkcióknak megfelelő teret kell adni, és lehetővé tenni ezek kapcsolódását, egymásra hatását, illetve szétválasztását is.

Nem egy tér, ami mindent tud, helyette a tereknek olyan áramlása, ahol többféle minőségű tér kapcsolódhat össze. A terek kapcsolódásánál a részleges kapcsolat kialakítása a cél.

Az összes érzékszerv helyett csak egy-egy áll kapcsolatban a másik térrel.

Mit értek ezalatt? Egy üvegfallal leválasztott konyhába belátok, onnan kilátok, de a nappaliban nem érzem a szagokat és a konyhai hangok sem hallatszanak.

 

Bárpultos megoldás helyett sokkal izgalmasabb egy térbe állított doboz, mely különleges étkező és társalgó egyben. Ráadásul a konyhát vizuálisan elválasztja a nappalitól.

 

A nappaliról félig leválasztott gyereknappali a gyerekeknek saját teret biztosít a közösségi téren belül.

 

Egy nappalihoz kapcsolt dolgozószobában hatékonyabb a munkavégzés, ha az audió vagy vizuális ingereket leválasztom.

  • Hallom a családtagokat a nappaliban, de nem látom.

 

  • Vagy látom őket, de nem hallom.

 

  • Vagy látom is őket, hallom is, de ők nem látnak engem.

 

Saját autonómia, mely megteremti a kényelmet az interakcióhoz.

Dúll Andrea, környezetpszichológus

 

A félig szeparált terek lehetőséget adnak arra, hogy mindenki azzal foglalkozzon otthon, amivel szeretne, anélkül, hogy másokat zavarna, vagy őt zavarnák és el kellene vonulnia saját szobájába.

Külön is, de együtt is.

 

A téma folytatása a “Broken-plan, avagy az egyterűség vége” című bejegyzésben olvasható.

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

 

képek forrása:

 

Kapcsolódó bejegyzések: