+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Broken-plan, avagy az egyterűség vége

  • 2017-09-21

Már írtam a félig-szeparált terek jelentőségéről a családi házak esetében.

A problémát a másik oldalról is vizsgálhatjuk: nem csak az a kérdés, hogyan tudunk részben leválasztani egy teresedést a nagy, nyitott közösségi térből, hanem az is, hogyan tudunk részben összekapcsolni több különálló helyiséget egymással úgy, hogy az önálló egységek funkciója megmaradjon, mégis egy egységes, mai modern tér jöjjön létre.

2015-ben Mary Duggan angol építész, a RIBA Év háza pályázat zsűritagja a pályamunkák tanulmányozása kapcsán alkotta meg a “broken-plan” kifejezést, mely az utóbbi évtizedekben egyeduralkodó, ún. “open-plan”, vagyis nagy, összefüggő, nyitott közösségi tereket használó építészet helyett egy új térszervezési módszerre utal: a “széttört, töredezett terek” valójában átmenetet jelentenek a hagyományos, kis különálló helyiségekből álló és a modern, egy nagy közös térből álló építészeti nyelvezet között.  Ez alapján ezt tekinthetnénk egyfajta visszalépésnek is, ám valójában pont az ellenkezője igaz:

az új térszervezés sokkal dinamikusabb és élhetőbb környezet kialakítását teszi lehetővé.

A töredezettség tehát az egyterű közösségi tereken belül létrehozott félig-szeparált terek kialakításával, vagy a hagyományos helyiségek részleges összenyitásával valósítható meg.

Milyen és hogyan valósítható meg a “broken-plan”, azaz töredezett tér?

(Sajnos nem sikerült magyar nyelvű publikációt találnom a témában. Ha bárkinek van javaslata vagy ötlete a fordítással kapcsolatban, örömmel veszem.)

Célunk, hogy olyan környezetet hozzunk létre, ahol egyesítjük az egyterűségből adódó előnyöket (tágasság, világosság, átláthatóság és átjárhatóság), a hagyományos térszervezéssel, ahol lehetőség van az elvonulásra, a privát zónák kialakítására és a valóban sokoldalú használatra. Ehhez különböző építészeti eszközök állnak rendelkezésünkre:

 

  • Félszinteltolás

Izgalmas térkapcsolatok alakíthatóak ki a félszinteltolásos otthonokban. Ez a szlovéniai otthon azért különleges, mert a nappali vagy étkező helyett a konyha került a több, mint 4 méter belmagasságú részre és a szintváltást a konyhabútorokkal követték le.

 

  • Félemeletek, galériák

Amennyiben a tervezett vagy meglévő épületünk belmagassága megengedi, célszerű közbenső szinteket kialakítani egy adott téren belül. Ezzel megvalósulhat a vizuális kapcsolat az eltérő funkciók között, mégis határozottan elkülöníthetőek a helyiségek egymástól.

Ennél a spanyol otthonnál a földszint és az első emelet közötti félemeleten a dolgozó kapott helyett. Ezzel a megoldással elkülönül a nappali a konyha-étkezőtől és a dolgozótól is, mégis megmarad a tér nagyvonalúsága.

Ennél a spanyol háznál a galériára vezető lépcső pihenője egyben egy mini könyvtár is.

Ezt a közbenső szintet pedig utólag alakították ki a londoni épület felújítása során, a két szint összekapcsolásakor. Szerintem zseniális:

 

  • Belmagasság változtatása

Ha nincs lehetőség félszintek létrehozására, hasonló hatást elérhetünk csupán pár lépcsőfok közbeiktatásával.

Ezt a pár lépcsőfokot akár hasznosíthatjuk is,

vagy kombinálhatjuk a berendezéssel:

A lépcsőfokok mellett álmennyezettel is hangsúlyozhatjuk a funkcióváltást:

És persze ez a töredezettség tovább fokozható, amint ennél a japán példánál is látszik:

 

  • Nagy kedvenceim a belső ablakok.

Teljesen váratlan helyen felbukkanó átlátásokkal sokkal maibb, fiatalosabb életteret hozhatunk létre, és a hanggátlás is megoldott.

A folyosóról nyíló ablakon keresztül a hálószobába látunk. Ennek előnye, hogy a hátsó folyosó az ablakon keresztül természetes megvilágítást kap.

Szükség esetén a dolgozó leválasztható vagy egybenyitható a nappalival.

 

  • Közbenső térelválasztás

Alkalmazhatunk parapetfalakat, rövidebb falszakaszokat és oszlopokat, térbe állított könyvespolcokat, növényeket…. Hangsúly a tér határainak kijelölésén van.

Az eltérő funkciókat nagyon elegánsan határolja le a térben lebegő polcrendszer ebben a római lakásban. A lehatárolás mértéke attól függ, mennyire pakoljuk tele a polcokat.

A következő lakásnál a reggelizőpult választja szét a nappalit és a konyha-étkezőt.

Ennél a fodrászatnál a térbe állított polc töri meg az egységes és üres teret:

A következő vietnami otthonban pedig egy kis kertet ültettek a felülvilágító sáv alá, és így választották szét a közösségi funkciókat!

  • Felületek változtatása

A legegyszerűbben és legolcsóbban természetesen a falak vagy padlók anyagának, színének változtatásával lehet egy teret több részre osztani. A burkolatváltások, eltérő falszínek könnyen képeznek határvonalat egy helyiségen belül anélkül, hogy a nyitottság és a nagyvonalú térszervezés megszűnne.

 

A legvégén pedig 2 olyan példát szeretnék bemutatni, ahol a “broken-plan” térszervezésnek a lényege, a többrétegűség nagyon szépen megvalósult.

Ennél az izraeli otthonnál a nappalival egy térben lévő konyha leválasztása több finom rétegen keresztül történik.

Az egy lépcsőfoknyi kiemelés,

a burkolatváltás,

és a térbe állított könyvespolc mellett

utolsó rétegként még egy belső ablak is helyet kapott, mely

a dolgozót is bekapcsolja a közösségi térbe.

Egy másik szemléletes példa pedig a következő barcelonai otthon.  A rétegek itt is szépen kivehetőek és tanulhatóak:)

 

Bővebben a témáról többek között a The DailyTelegraph és a Grand Designs Magazine cikkeiben olvashattok.

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

 

 

képek forrása:  0001;

(félszinteltolással:) 0203, 04, 05;

(belmagasság változás:) 06, 07, 08, 09, 10;

(belső ablakok:) 11, 12, 13,

(térelválasztók:) 14, 15, 16, 17;

(burkolatváltás:) 18;

(rétegek:) 19, 20;

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

Kapcsolódó bejegyzések: