+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Otthon nyugdíjas évekre

  • 2024-04-16

A középkorú házaspár nyugdíjas éveit egy csodálatos természeti környezetben felépített, egyszerű tömegformálású, optimális méretű és energiatakarékos családi házban képzeli el. Ennek az épületnek a megtervezéséhez kérték segítségemet.

A tervezés helyszíne egy közel 3500 m2-es alapterületű erdős terület. A telek keleti fele jóval alacsonyabban van, mint a nyugati fele. A két részt a telek közepén egy meredekebb rézsű köti össze. A tervezett épület erre a rézsűre épül – összekötve így a telek alsó és felső részét.

Az épület egyszerű tömegformálású, mely nem verseng a természeti környezettel. A bejárat a nyugati oldalon középen található.

Az alaprajzon jól elkülönül a déli tájolású közösségi tér és a privát zóna, mely a hálószobát és vendégszobákat, ill. kiszolgálóhelyiségeket foglalja magában.

A nappali-étkező-konyha egy légtérbe került, melyhez egy nagy méretű fedett terasz kapcsolódik.

A fedett terasz átmenetet képez a külső és a belső tér között. Izgalmas, hogy a teraszról és a szobákból a fák lombkoronájára látunk rá.

Az épület északi fele alápincézett. Az alsó szinten tárolóhelyiség és háztartási helyiség kapott helyet.

Az eredeti növényzet megőrzése fontos szempont volt az épület pontos helyének meghatározásánál. Mivel az épületet sűrű növényzet veszi körül, ezért a déli oldalon kialakítottunk egy naposabb teraszt, hogy tavasszal és ősszel is biztosítsuk a megfelelő benapozottságot.

A családi ház felső szintje faburkolatot kap. A nyeregtető nagy ereszkilógása megvédi a faburkolatot az időjárás káros hatásaitól. Az alsó szint kőburkolata szintén a természetközeliséget erősíti.

 

 

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: