+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Már nem álom, hanem terv

  • 2019-09-11

Külföldről másfél évtized után hazaköltöző fiatal házaspár a meglévő családi házát szeretné bővíteni. A hozzáépítés során az L alakú épület új bejárattal, nappalival, családi összejövetelekre alkalmas hatalmas étkezővel és a tetőtérben egy tágas dolgozószobával egészül ki.

Mi kell egy álom megvalósulásához? Természetesen egy terv.

Be kell vallanom, még határozott elképzelések esetén sem készül el gyorsan egy kiviteli terv. Idő, míg megismerem az építtetők igényeit, feltérképezzük a lehetőségeket, elfogadjuk az építésügyi szabályozások szabta korlátozásokat és legfőképpen, míg megtaláljuk a lehető legjobb megoldást. Egy épület tervezése során számos kompromisszumot kell kötni. A tervező felelőssége pont abban van, hogy a megrendelők csak olyan kompromisszumokat kössenek, amiket később sem bánnak meg.

A meglévő épület pár évvel ezelőtt teljeskörű külső és belső felújításon esett át, ezért a tervezés ezt a részt csak az okvetlenül szükséges mértékben érinti. A bővítést az utcáról a meglévő épület takarja.

Az új funkciók a hátsókerthez kapcsolódnak. A bővítés hátsó kert felőli homlokzata egy hatalmas üvegfelület, mely elmossa a határokat kint és bent között.

Az új bejárat a régi és az új rész között található. Az előszoba az épület súlypontjába került: innen közvetlenül megközelíthető a meglévő és a tervezett épületrész, ill. a tetőtérbe is innen lehet feljutni. Az előszoba egy belső ablakon keresztül a meglévő folyosóval is kapcsolatban van, annak természetes megvilágítást biztosítva.

A földszinten nappali és étkező, ill. egy zongora kapott helyett.

A tetőtérben pedig a régóta vágyott, tágas és világos dolgozószoba, kilátással a kertre.

Földszinti alaprajzon jól látszik a 90-es években bővített kockaház és az új épületrészek kapcsolata:

Tetőtéri alaprajz a tetőidomokkal:

A tervben szerepel még egy műhely és garázs – két gépkocsi részére.

Mindig nagy kérdés, hogy hova kerüljön a garázs. Ha utcafrontra kerül, tönkretesszük az utcai homlokzatot – és a településképet is. Ha a hátsókertbe kerül a garázs, sajnos sok zöldfelületet vesztünk. Nem volt kérdés, hogy az ebben az esetben a -szerintem- kisebb rossz mellett döntünk, és a garázs hátulra kerül.

A legnagyobb nehézség és megoldandó feladat a különböző tömegek összekapcsolása, helyes arányainak megtalálása és a köztük lévő terek hasznosíthatóságának biztosítása.

Építészként az a legfőbb feladatom, hogy az adott telekre az építtetői elképzeléseknek leginkább megfelelő, és építészetileg a lehető legjobb megoldást megtaláljam. Remélem sikerült.

 

 

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

 

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: