+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Jövő otthonai – aktív és/vagy passzív nappali

  • 2017-05-02

Az idei Construma központi témája a ‘jövő otthona’ volt. Ennek kapcsán (is) aktuális a kérdés:

Milyenek lesznek az otthonok a jövőben?

Egy épület építése és felújítása során mennyire kell előre gondolkodni?

A családok életében folyamatosak a változások, melyekhez egy épületnek alkalmazkodnia kell. Reális azt gondolni, hogy ami egy fiatal kisgyermekes házaspárnak ideális, az megfelel jó pár év múlva kamasz gyerekekkel is? És mit jelent ez építészeti szempontból? Milyen terekre van szüksége egy családnak a hosszútávú békés, boldog és kreatív együttéléshez?

Hiszem, hogy egy családi ház akkor működik jól, ha sokféle tevékenység megvalósítható benne. Ma már nem számít extrém kiváltságnak egy otthoni moziszoba, egy szauna, egy futópad, vagy csocsóasztal… Ezeknek azonban meg kell találni a helyét a házban, a lakók életterének részévé kell tenni.

A jövő otthonai, a technológiai fejlődéssel párhuzamosan, egyre korszerűbbek, egyre környezettudatosabbak, energiahatékonyabbak és persze okosabbak lesznek – nem csak a fenntartás és üzemeltetés szempontjából, hanem a számos beépíthető funkció szempontjából is.

Építészetileg a legfontosabb olyan rugalmasan alakítható terek kialakítása, melyek lehetővé teszik a család számára elérhető „extra” funkciók megvalósítását, beépítését.

Nemrég egy meglévő, több mint 100 éves váci villaépület felújítási és belső átalakítási terveit készítettem el. A szabadon álló családi ház szerkezetileg jó állapotú, de alaprajzi kialakítása nem felel meg sem a mai, sem a jövőbeni igényeknek.

A tervezés legfontosabb része a közösségi tér megfelelő kialakítása volt: a család életében bekövetkező jövőbeni változások előre nem láthatók, ezért egy rugalmas rendszer kialakítása volt a cél.

Az utcai traktust 4 közel azonos méretű (15-20 m2) helyiségre osztottam. Ezek a terek a lakók igényei szerint használható modulok, melyek funkciója változhat, módosulhat. A jelenlegi kis létszámú család igényeit figyelembe véve, a hálószoba és a gyerekek szobája mellett találunk még 2 közösségi teret:

egy “passzív” és egy “aktív” nappalit.

Úgy gondolom, a nappali és általában a közösségi terek (építészeti) karakterének pontosabb meghatározása a jövő otthonaiban fontos szerepet kap. A családtagok habitusának, aktivitási szintjének figyelembe vételével valóban személyre szabott otthonok épülhetnek. Egy nappali nem csak a kanapéból és a tévéből áll.

Egy valóban aktív életet élő család a mindennapokban, a saját otthonában is igyekszik egy mozgalmas életet, és ehhez megfelelő benti életteret kialakítani magának.

A nappali tevékenységtípus szerinti szétválasztásával az össze nem illő funkciók nem zavarják egymást, megfelelő építészeti kialakítás esetén a rendelkezésre álló technológiai lehetőségek maximálisan kihasználhatók.

PASSZÍV NAPPALI

A „passzív” közösségi tér a pihenés és a digitális szórakozás helyszíne. A helyiség kialakításánál legfontosabb a modern technológiai háttér biztosítása és a kényelem. A mai intelligens épületautomatikai rendszerek képesek összehangolni a szórakoztatóelektronika, a világítás, fűtés-hűtés, árnyékolástechnika…stb. működését. Ez a szoba pillanatok alatt képes hagyományos nappaliból

  • házimozi szobává

  • esetleg videojáték szobává alakulni,

gombnyomásra alkalmazkodva a használói igényekhez (fényviszonyok, hőmérséklet, páratartalom, hangerő…).

AKTÍV NAPPALI

Az „aktív” közösségi tér a játék, hobbi, kreativitás – tehát a fizikai aktivitás színtere, nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is.

 

Az ilyen jellegű nappali berendezése variálható, mozgatható,

és a padló és falburkolatok tartóssága,

és a válaszfalak teherbírása fontos szempont a tervezésnél.

Természetesen nem hiányozhat innen a beltéri hinta,

(esetleg hinták,)

és az épített táj jellegű kialakítás sem (ezek az irodaházak esetében már bizonyítottak.)

Végül fontos szempont, hogy ennek a nappali modulnak intenzív kapcsolata van a ház többi részével és a környezettel is: gyakorlatilag átmenet a külső és a belső tér között.

A családtagok a természetes és egyben fizikai aktivitásra késztető környezetben egy olyan családi életet alakíthatnak ki, amelyben az egészség és a közös játék is a mindennapok részévé válhat.

 

Az épület átalakítási terve a Századfordulós villa átalakítása, Vác című bejegyzésben látható.

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

 

képek forrása: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11,

 

Kapcsolódó bejegyzések: