+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Milyen a jó utcai homlokzat?

  • 2018-03-19

Egy családi ház tervezése során mindig kiemelten fontos az utcai homlokzat megtervezése. Az épület az utcai homlokzat segítségével lép kapcsolatba a környezetével. Sok mindent elárul a tulajdonosról (és a tervezőről), hogyan fogalmazzák meg a ház ‘arcát’. Látni és látszani, vagy épp ellenkezőleg, elzárkózni, elfordulni szeretnének?

Mi történik a mai modern családi házak utcafrontján?

Diósdi családi ház tervezésekor az a szokatlan helyzet állt elő, hogy az utcafronton lévő bejárat az épület ‘hátsó’ bejárata lett. A főbejárat az épület déli oldalán középre került (oldalhatáros beépítés, oldalkert felőli homlokzat). Az utcára néző, keleti homlokzaton (egy gyerekszoba mellett) a háztartási helyiség kapott helyet, mely megrendelő kérésére közvetlenül is megközelíthető a garázs felől. Ez a ‘hátsó bejárat’, melyet csak szükség esetén használnak majd a lakók.

A terv kapcsán felmerült bennem a kérdés, hogy abban az esetben, amikor ideális a telek tájolása, tehát a hátsókert dél-délnyugati fekvésű, mihez kezdjünk az utcafronttal?

Azt tudjuk, hogy az északi és keleti oldalra a kiszolgáló helyiségeket célszerű tenni (pl. fürdőszoba, WC, gépészeti helyiség), ám ha ez történetesen az utcafront, akkor építészként pusztán a településkép érdekében kérhetem-e az építtetőt, hogy ne hátsó homlokzatként tekintsen az utcai homlokzatra? Egyáltalán van-e erre vonatkozó előírás a januártól minden településen érvénybe lépett Településképi Rendeletekben, Településképi Arculati Kézikönyvekben (mármint a nyílások számát, méretét illetően)?

A válasz: nem. A Településképi Rendeletek nem adnak meg nyílászárók számára és méretére vonatkozó minimális értékeket (ez azért érthető is.) Egyetlen támpontot a garázskapuk elhelyezésével kapcsolatos előírások adják.

A helyzetet bonyolítja, hogy manapság a privát szféra szerepe felértékelődött, ezért a belátás megakadályozása fontosabbá vált a reprezentációnál. Látszólag tehát kevés eszköz áll az építész rendelkezésére, ha szeretne az utca felé ‘élő arcát’ mutató házat tervezni.

Ebben a bejegyzésben az elmúlt 10 év ‘Év Háza’ pályázat díjazott terveit vizsgálom kizárólag abból a szempontból, ők hogyan viszonyultak közvetlen környezetükhöz, mennyire használták ki az utcához való kapcsolódás lehetőségét. Természetesen ez csupán egyetlen kiragadott szempont, mely alapján egy épületet minősíteni nem lehet. Ám az elismert és díjazott magyarországi épületek jó alapot adnak egy probléma alaposabb vizsgálatához.

Megjegyzés: A díjazott házak közül csak azok szerepelnek, amelyikhez találtam utcai homlokzatot és alaprajzot is. Az alaprajzokon pirossal jelöltem az utcafronti helyiségeket.

A tervek időrendben:

2010

A Budakeszin lévő öko-passzív ház (tervezők: Bártfai-Szabó Gábor, Bártfai-Szabó Orsolya) utcai homlokzata egyben a publikációkban megjelent homlokzat is.  A földszinten az ún. lakókonyha, az emeleten hálószoba ablakai találhatóak itt.

A MÉK különdíját az ifj. Benczúr László által tervezett perbáli családi ház kapta. A hátsókert felőli homlokzata:

Alaprajza:

Az utcafronti homlokzaton lévő 2 nyílás a fürdőszobákhoz tartozik.

MÉSZ különdíjban részesült Zsuffa Zsolt budapesti családi háza, melynek keleti, oldalsó homlokzata így néz ki:

Alaprajza:

Utcafrontján a garázskapu mellett kétszintes bevágás található, ahol a bejárt található.

2011

Nagykovácsiban található acéltornácos ház (tervezők: Földes László és Balogh Csaba) hátsó homlokzata, melyre az össze huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiség nyílik (nappali, konyha-étkező és szobák).

Alaprajz:

Ugyanennek az épületnek az utcai homlokzata garázskapuval, bejárattal és a közlekedő ablakaival.

2011-ben MÉK különdíját Mórocz Tamás családi háza lett. Az utcai és a hátsó homlokzat is 3-3 nyílást kapott, emiatt elsőre teljesen hasonlónak tűnik. Hátsókert felé néző homlokzat:

Alaprajz:

Utcafront garázzsal és visszahúzott bejárattal,  emeleten szobával.

2012

Ásztai Bálint és Kovács Csaba a pécsi vendégház tervezésekor az időtállóságot és a természetközeliséget tartották a legfontosabbnak.

Az utcáról ez látszik az épületből:

MÉK különdíjasa Horváth András családi háza Zengővárkonyban. Jellemző nézete:

Alaprajza:

Utcafrontján a nappali-étkező sarkán lévő nagyméretű tolóajtót a fedett tornác védi:

Reisz Ádám Balatonszéplakra tervezett villája MÉSZ különdíjas. Az épület nem zárkózik el a környezetétől. Utcafrontján az emeleti szobák és a fürdőszoba is nagy üvegfelületet kaptak.

Alaprajza:

2013

2013-ban Dévényi Tamás sóskúti családi háza lett az ‘év háza’. Az épület végén kocsibeálló található.

Alaprajzán jól látszik a szerkesztési rendszer:

Hatalmas kert választja el az úttól az épületet, ezért nyugodtan nyílhat erre az oldalra az összes szoba és a közösségi tér is, intimitás megőrzésével.

MÉK különdíját Bulcsu Tamás és Fortvinger Éva szigligeti nyaralója kapta. Az utcafronti homlokzat a badacsonyi panorámára néz. Sajnos ehhez képest elég zárt: földszinten két szoba, az emeleten az étkező ablaka töri át a tömör falat.

Földszinti alaprajza:

Oldalról jobban megnyílik a tömeg:

Borsos Ágnes Kővágószőlősre tervezett “természetközeli, a tájra nyitott és érzékeny” nyaralóépülete (MÉSZ különdíj) a kilátás felé fordul:

Az utcát az emelet szintjén lehet megközelíteni:

Az utca felől így néz ki. Az utcai homlokzat teljesen zárt, itt a háló található.

2015

Ökológikus családi ház (tervező: Borbás Péter) oldalkertes beépítési módú telekre épült, mely az oldalkert felé teljesen megnyílik nagyméretű nyílások segítségével.

Alaprajza:

Utcai homlokzatán 2 ablak található. A földszinten a “tiszta szoba” (tervezői szóhasználat), emeleten a háló egyik ablaka nyílik ide.

2015-ben a MÉSZ különdíjasa a Földes László és Sónicz Péter által tervezett ‘hosszú ház’ lett. Oldalsó és hátsó kert felé néző homlokzatai:

Alaprajza:

És utcafronti homlokzata:

Kovács Zsolt György veszprémi családi háza (MÉK különdíj) hihetetlenül szép környezetben áll. Utcai homlokzata egyben a főhomlokzata is.

Alaprajzon látható. hogy a konyha és a hozzá tartozó kamra került az utcafrontra.

A konyha és a kamra ablakai közelről:

2017

Tavaly az ‘év háza’ díjat egy felújítás nyerte, mely jelenlegi témánk szempontjából nem releváns épület.

A MÉSZ különdíját a Kapuváron található családi ház (tervező: Papp László) érdemelte ki. Jellemző nézete a kert felől:

És utcai homlokzata, melyen két szoba ablakai találhatóak.

 

Ezek tehát az elmúlt évek díjazott hazai családi házai ‘egy irányból’, az utcáról nézve.

forrás: Év Háza

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

 

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: