+36 20 242 83 28
Vác, Pest megye
KAPCSOLAT

Századfordulós villa felújítása, Vác

  • 2017-06-17

A századfordulós, kb. 130 m2 alapterületű, részben alápincézett villa épület Vác kertvárosi részén, a régi Deákvár egyik utcájában található.

Az épület felújításának tervezésénél elsődleges szempontok az egészséges és kellemes lakókörnyezet létrehozása, a gazdaságos üzemeltetés biztosítása és a környezettudatosság nem csak az épület, hanem a benne élők életmódjával kapcsolatban is.

ÉPÍTÉSZET

Az épület jelenlegi állapota:

A tervezés első lépéseként az alaprajzot teljesen át kellett szervezni. Az adottságok alapján az épületet 2 részre osztottuk:

1. Az utca felőli, déli traktust 4 közel azonos méretű (15-20 m2) térre osztottuk. Ezek a terek a lakók igényei szerint használható modulok, melyek funkciója igény szerint változhat, módosulhat. A kisgyerekes család számára egy hálószobát, egy gyerekszobát és 2 közösségi teret alakítottunk ki:

  • A „passzív” közösségi tér a digitális szórakozás és pihenés helyszíne. A szoba kialakításánál legfontosabb a kényelem és a modern technológiai háttér biztosítása. Intelligens épületautomatikai rendszer hangolja össze a szórakoztatóelektronika, a világítás, fűtés-hűtés, árnyékolástechnika…stb. működését.
  • Az „aktív” közösségi tér a játék, a hobbi, a kreativitás színtere. A nappali berendezése variálható, mobilabb, viszont a padló és falburkolatok tartóssága, a válaszfalak teherbírása fontos szempont a tervezésnél. Ennek a modulnak intenzív kapcsolata van a ház többi részével és a környezettel is. A szeparálás pedig tolófalakkal megoldható.

Erről bővebben a Jövő otthonai – aktív és/vagy passzív nappali című bejegyzésben olvashatsz.

2. A hátsókert felöli, északi traktusban egy térsort alakítottunk ki:

 

  • Az előszobába lépve feltárul előttünk az egész belső tér, középpontban az átriummal.
  • Az étkező közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik, de kedvezőtlen a benapozása. A födém megnyitásával és déli oldalon tetőablakok elhelyezésével a helyiség benapozottá vált.

  • Az átrium a régi padlásfeljáró helyén, az épület 2 fő tengelyének metszéspontjában található. Ez a ház középpontja: félig kint, félig bent.
Az átrium vízszintes értelemben elválaszt, de függőleges értelemben összeköt.

A napkémények elvét használva összeköti a pincét a padlástérrel és így egy belső kürtőt hoz létre, ahonnan megoldható az épület természetes szellőztetése télen és nyáron is.

  • A térsor utolsó eleme az átrium mögötti közlekedő teresedésében egy vertikális kert, melynek öntözése a pincében gyűjtött esővízzel megoldható. A vertikális kert látványa már az előszobába lépve élvezhető.

Az épület a környezettel szoros összhangra törekszik. A közösségi terek a ház középpontjába kerültek, ezért fontos ezeknek a helyiségeknek a környezettel való kapcsolata.

Az alaprajz a következőképpen módosult:

GÉPÉSZET

A meglévő pinceszinten található a gépészeti helyiség. Az épületben padló- és mennyezet fűtés-hűtés kerül kialakításra. Az épületben télen (szükség esetén nyáron is) hőcserélős szellőzés működik. A friss levegő talaj-levegő üzemű hőcserélő kollektorból érkezik. A frisslevegő-befújás a szobákban – közösségi terekben, hálókban – történik, az elszívás pedig a vizes helyiségekben – a fürdőben, wc helyiségben és a konyhában. A napenergia hasznosításáról a tetőn elhelyezett, a tetősíkba süllyesztett napelemek és napkollektorok gondoskodnak. A napelemek elektromos energiát termelnek (a fel nem használt mennyiséget visszatáplálva az áramszolgáltató hálózatába), a kollektor a használati meleg víz hőigényének egy részét állítja elő (nyáron gyakorlatilag 100 százalékban).

KONKLÚZIÓ

A terv célja egy olyan „jövő otthon” koncepció megalkotása, ahol nem az építészeti tömegformálás dominál. Ehelyett egy meglévő „héjba” beköltözve, azt átértelmezve, új rétegekkel kiegészítve és a héjat „felokosítva” hoz létre egy jövőbemutató otthont.

Ennek legfontosabb része építészeti szempontból a rendelkezésre álló külső és belső terek kapcsolódási lehetőségeinek és az ebből származó előnyöknek a feltérképezése, kihasználása és irányítása, mindezt a rendelkezésre álló legfejlettebb technológia alkalmazásával.

 

Kapcsolódó bejegyzések: