+36 20 242 83 28
Vác, Deákvári főút 55/b.
KAPCSOLAT

Rusztikus, de modern villaépület

  • 2022-06-07

Nagyon szeretek Vácra Deákvár felől megérkezni, mert ilyenkor a Kosdi útról a teljes váci panoráma feltárul előttem. Az utóbbi években ide épült épületek sajnos sokat kitakarnak a látképből. Nagyon örültem, amikor az utolsó beépítetlen telekre engem kerestek meg a tulajdonosok, hogy családi házukat megtervezzem. A kérés egy modern, de megjelenésében rusztikus épület tervezése volt.

A lejtős telek lehetőséget adott arra, hogy az épületet az utca szintjénél lejjebb helyezzük el. Ezzel elértük, hogy a Kosdi úton a városba érkezők számára a panoráma továbbra is élvezhető. (Az általam készített látványterven persze ez nem érzékelhető, de remélem el lehet képzelni:)

A telek magasabb, utca felőli oldalán egy földszintes gépkocsitároló kapott helyet, melynek anyaghasználata a lakóépületével azonos.

A két épületrészt egy híd köti össze. A hídon keresztül a lakóépület felső szintjére érkezünk meg.

Kapy Jenő szerint egy épületnek 1 poénja van. Ebben az esetben ez mindenképpen a kilátás, mely nem csak az épület alaprajzi elrendezését, de tömegformálását is befolyásolta.

Az épület déli irányban, a tereplejtést követve fokozatosan oldottabbá válik. Ebből a nézetből jól látszanak a tervezett átmeneti terek, erkélyek és fedett teraszok, melyek kiegészítik a lakófunkciót és valóban élhetővé otthonná változtatják az épületet. “Az élettér nem ér véget a ház falánál, a határok elmosódnak a kint és a bent között.”

A csúcspont pedig a lejtő felőli homlokzat. A déli homlokzat nagyméretű nyílászárói nemcsak a kilátást, de a kellő benapozottságot is biztosítják. A nyári túlmelegedés ellen a külső zsaluzia árnyékolókon kívül előtetők és erkélyek gondoskodnak.

Az emeleti teraszról közvetlenül le tudunk jutni a kertbe egy külső, egykarú lépcsőn. A nappali és étkező előtti, részben fedett terasz látványa közelről:

A nyugati oldalon tovább emelkedik az épület. A legfelső erkélyről tiszta időben kivételesen szép panoráma lesz látható (ezt drónnal ellenőriztük:)

Míg a keleti oldalon a vízszintes vonalak hangsúlyosak, a nyugati oldalon a függőleges szerkesztés dominál. Így kerül egyensúlyba az épület.

Annak érdekében, hogy a lakóépület minél több helyiségéből élvezhető legyen a panoráma, a közösségi tér az emeleten kapott helyet. Ez a fordított elrendezés már több épületemnél is indokolt volt, pl. az Óbudára tervezett “fordított ház” esetében is.

Az emeleti alaprajz jól mutatja a funkciók szervezési rendjét.

A híd által meghatározott tengely egyenesen a nappaliba vezet, melyhez egy nagy méretű terasz kapcsolódik. A bejárati tengelytől keletre a konyha és étkező kapott helyet.

A közösségi tér az étkező felől nézve, mögötte a bejárattal:

A konyhából nézve nemcsak a kilátás lesz izgalmas, hanem a belső terek térsora is. A félnyeregtetők látszó szaruzata nagyvonalú, tágas terek létrejöttét eredményezi.

A nappali egy nyugodt tér, melyben a pihenésé a főszerep.

Az épület hosszú tervezési folyamat során nyerte el végleges formáját. A kisebb egységekre bontott épülettömegeknek köszönhetően az épület nem uralja majd a környezetét, léptékében hasonló a környező családi házakhoz.

A modern tömegformálást rusztikus anyaghasználat teszi barátságosabbá. A fehér vakolt felületek mellett tégla- és faburkolatos falfelületeket terveztünk, melyek a belső térben is megjelennek.

 

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: