+36 20 242 83 28
Vác, Pest megye
KAPCSOLAT

Érd, városközpont és színház

Beépítési javaslat Érd kulturális-igazgatási központjának és főterének létrehozására és az új színházépület terve
VÁROSKÖZPONT

A meglévő épületek közé ékelődik be a kialakítandó igazgatási-kulturális központ, mely városházát, rendőrséget, bíróságot, ügyészséget és egyéb hivatalokat, színháztermet, kiállítótereket és könyvtárat foglal magába.

A tömbön belül a funkciók két belső útra vannak felfűzve. A két utca azonban nem egyforma jelentőségű:

A városrendezési terv gyalogos tengelyét követő, K-NY irányú utca valójában a városháza és a kulturális részek összekapcsolását eredményezi.

Az utca nem elválaszt, hanem összeköt. Ez egyben a város főtere is.

A templom és az iskola között haladó, É-D tengelyű utca valójában kettévágja a tömeget. Az út keleti oldalán található intézmények környezetükkel és egymással is minél szorosabb kapcsolatra törekszenek. A nyugati oldalon lévő hatalmi tömb a környezetével nem lép kapcsolatba, az épületek befelé fordulnak.

Az épület, mint egy spirál értelmezhető, mely fokozatosan halad a teljesen nyitott résztől a teljesen zártig.

Az utcák vonalvezetése nem szabályos, térfalaik folyamatosan megtörnek. Az út nem a tervezettség, hanem a keletkezettség benyomását kelti.

 

SZÍNHÁZ

Érden jelenleg nincs színház. A meglévő művelődési ház nagyterme nem alkalmas színházi előadások megtartására. Az újonnan létesítendő színház, mint befogadó színház működne.

A megépítendő épület 2 részből állna: a kiszolgáló egységből, mely hagyományos falas szerkezetű, szilikát anyagokból épül (fő szerkezeti előképe az érdi vegyesfalazat); és a színházból, mely egy könnyűszerkezetes, favázas épület kívül-belül faburkolattal.

A színház maximális befogadóképessége 385 fő, földszint+2 szint karzat megosztásban. A színház zsinórpadlással, fő-, oldal- és hátsószínpaddal rendelkezik, süllyeszthető és billenthető pódiummal, illetve lehetőség van előszínpad vagy zenekari árok kialakítására.

A létesítmény tervezésénél fő szempont volt a művelődési házzal, a létesítendő városi könyvtárral és a főtérrel való szoros kapcsolat kialakítása, illetve a sokoldalú használhatóság biztosítása.