+36 20 242 83 28
Vác, Pest megye
KAPCSOLAT

Közösségben az erő!

  • 2018-08-07

A Duna-Dráva Cement Kft. minden évben több millió forinttal támogatja Vác és Beremend kistérségben a környezettudatos kezdeményezéseket. A 2017-es „Zöld Megoldás” pályázaton gyermekeim óvodája, a váci Deákvári Óvoda (Újhegyi Úti Tagóvodája) is indult és nyert😊.

A fejlesztés célja egy szabadtéri foglakoztatóterem megépítése volt. Az óvodának nagyon szép udvara van, számos kültéri játékkal, de sajnos a jelenlegi foglalkoztatótermek nem rendelkeznek közvetlen kertkapcsolattal – ami a mai korszerű és környezettudatos óvodáknál már adottság.

Ezt a hiányosságot pótolja a szabadtéri foglalkoztatóterem, ahol a gyerekek jó és rossz időben is kint játszhatnak ill. foglalkozások is tarthatók itt.

A meglévő épület nyílás nélküli, délnyugati tájolású végfalához csatlakozik a tervezett bővítés. Az 5 darab interaktív tábla a mesék segítségével ismerteti meg a gyermekeket a természeti környezetükkel,

ezáltal megalapozva a természet iránti érdeklődésüket, hogy a külvilágot szerető, tisztelő és annak értékeit megbecsülő és védő emberré válhassanak.

DDC Zöld Megoldás pályázat

Az én szerepem – építészként és anyukaként – a projekt építészeti megfogalmazása volt.

Két fontos szempont alakította a tervet:

Az egyik, hogy az óvoda egy forgalmas út mellett található, és a bővítés az utcáról is jól látható.  A meglévő épület egyik szárnya lapostetős, másik magastetős – nem csak az óvoda épülete, a környezete is nagyon heterogén tömegformálású és anyaghasználatú épületekből áll.

Építészként elkeserít, hogy ennyire barátságtalan (értsd kívül és belül felújításra szoruló, vagy inkább bontandó) épületekben bölcsödék, óvodák, iskolák működnek… Ezért mindenképpen szerettem volna, ha a foglalkoztatóterem barátságos, léptékében igazodik az óvodai funkcióhoz és egyben átmenet az óvodaépület tömbszerűsége és a kert között. Az utcáról egy toronyszerű kiemelés jelzi ezt a szemléletváltást.

Ugyanez belülről:

A másik szempont, hogy a rendelkezésre álló terület egy hosszú (13,50 m) és nagyon keskeny (2,75 m) sáv közvetlenül az épület mellett. Ezt a kedvezőtlen kiindulási helyzetet az oldja fel, hogy – egy hosszú pad és a felette végigfutó tető helyett – 5 egységre bontottam a „termet”.  Minden egységhez egy tábla, egy pad és egy asztal tartozik.

Ezáltal az óvodások kisebb csoportokban tudnak együtt dolgozni, egy-egy témával intenzíven foglalkozni. A padok és asztalok váltakozása ritmust ad a csőszerű bővítésnek.

Közösségben az erő

A foglalkoztatóterem helyének megválasztásában fontos volt, hogy – szülői felajánlásából 1 évvel korábban megvalósult – kerti taposóösvény mellé kerüljön és ahhoz kapcsolódjon. A jelenlegi fejlesztés így ennek a korábbi támogatásnak a folytatása, kiegészítése.

Sajnos az ilyen kisebb beavatkozások nem oldják meg ennek és az ehhez hasonló oktatási épületeknek az alapvető problémáit, de így is (vagy éppen ezért) nagy öröm egy-egy támogatás elnyerése, mely az ide járó ovisok környezetét szebbé és környezetbarátabbá teszi.

Örülök, hogy én is hozzátehettem a magamét.

 

 

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

 

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: