+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Kockaház átalakítása és bővítése

  • 2022-06-20

Az egyik legnagyobb élmény a munkámban, amikor egy ház felépül és beköltözés előtt bejárjuk a házat az építtetővel. Ilyenkor nem ellenőrizni megyek, vagy problémákat megoldani. Ehelyett átbeszéljük a tapasztalatokat, megnézzük, hogy jó döntéseket hoztunk-e a tervezés során, és együtt örülünk a megvalósított otthonnak.

Vác régi Deákvár városrészén, platánfás, kockaköves utcában található kockaház átalakításával és bővítésével keresett meg építtetőm.

A meglévő kockaház szerkezetileg megfelelő állapotú volt, ezért a bontás szóba sem került. A cél egy korszerű, időtálló, mai igényeknek megfelelő otthon létrehozása.

A Kádár-kockákról általánosságban elmondható, hogy külső megjelenésük és belső térszervezésük is mára elavult. 5 pontba szedtem azokat a tervezési eszközöket, amik révén egy kockaházból modern otthont lehet kialakítani.

  1. Tető cseréje

A kockaházon lévő sátortető vízcsendesítővel és kis ereszkilógású, dobozolt eresszel épült. (Ez általában jellemző az ilyen típusú épületekre.) A tető hajlásszöge megfelelő, de a kis eresz és a vízcsendesítő nagyon rossz arányúvá változtatják a homlokzatot. Ezért a tetőt szerkezettel együtt leszedtük és új tetőt építettünk. A nagyobb eresztúlnyúlás miatt arányosabb lett az épület.

2. Utcai homlokzat nyílászáróinak átalakítása

A kockaházak legtipikusabb jellemzője az utcai homlokzaton szimmetrikusan elhelyezett 2 nagyméretű ablak. Bár tényleg nincs két egyforma kockaház, de az utcai homlokzatnak annyira jellegzetes aránya van, hogy gyakran átalakítás után is megmarad a kockaház-érzés.

Ennek kiküszöbölésére az utcai homlokzaton 2 ablak helyett 3-at helyeztünk el. Ezekre később eltolható spaletta külső árnyékolás kerül, mely összefogja a 3 ablakot.

A 3 ablak természetesen nem öncélú esztétizálás eredménye, hanem a mögötte lévő helyiségek funkciójából következik.

Az alaprajzon látszik a tervezett elrendezés:

3. Bejárat helyének megváltoztatása

A kockaházak egy jelentős részénél az oldalkertből nyílik a bejárat (ahogy itt is ez volt a helyzet). A bejárat helyzete a legnagyobb akadálya (szerintem) a kockaházak korszerűsítésének. Az utcával párhuzamos közlekedő teljesen elvágja a nappalit a kerttől.

Az átalakítás során ezért nagyon fontos a bejárat helyének megválasztása. Ennél az épületnél az a szerencsés helyzet állt elő, hogy az északi oldalon volt elegendő hely bővíteni az épületet és így egy új előszobát tudtunk kialakítani, mely egy fedett előtéren keresztül közelíthető meg.

4. Tájolás figyelembe vétele

A kockaházakban mindig az utca felé került 2 nagy méretű szoba, mögötte pedig valamilyen elrendezésben a konyha-étkező és a fürdő, esetleg kis kamra. Ezek az épületek egyáltalán nem vették figyelembe a tájolást! A tájolás nem csak azért fontos, mert így világosabb szobákat tudunk kialakítani, hanem azért is, mert egy jó tájolású épületben jelentősen csökkennek a fűtési költségek, kevesebb mesterséges világítás szükséges. Erről ebben a bejegyzésben részletesen írtam.

A bejárat helyének megváltoztatása lehetővé tette a benapozás szempontjából értékes déli homlokzat felszabadítását, így a tervezett szobák déli tájolású ablakot is kaphattak.

A nappali a meglévő épület mögé került.

Kívülről:

És belülről:

A nappali déli és keleti nyílászárói egész nap megfelelő bevilágítást biztosítanak.

A déli oldalon lévő ablakokat nyáron a terasz fedése árnyékolja.

5. Kertkapcsolat kialakítása

A mai épületek az utcától minél inkább elfordulnak, és a kert felé nyílnak meg. A hátsókertben régen jellemző gazdasági funkció eltűnt, a melléképületek és konyhakertek helyét a grillezőteraszok, díszkertek, medencék és játszóterek foglalják el. A kert szerepe felértékelődött, az élettér szerves részévé vált.

A nappalihoz közvetlenül kapcsolódik egy tágas fedett terasz, mely szinte egész évben használható.

A terasz és nappali közös tetőt kapott.

A külső és belső tér elhatárolása a tetőszerkezet közepén, 6 m magas fallal történik.

Az új épületrészt és a teraszt az étkezőn keresztül tudjuk megközelíteni:

Az építtető ízlésének megfelelően az épület rusztikus anyaghasználatú. Az igényes és következetes anyaghasználat nem csak az épület külsején, hanem a belsejében is végigvonul.

Pár részlet a házról beköltözés előtt:

Étkező fénycsatornával

Gyerekszoba:

Fürdőszoba is alakul:

És pár kép kivitelezés közben, mert nagyon szeretem a szerkezetkész állapotot is:)

Összegzés

A Kádár-kockák alapvető problémái kiküszöbölhetőek és valóban modern térszervezésű otthonná alakíthatóak. A kockaházak átalakítása és szükséges mértékű bővítése nemcsak anyagi, hanem környezettudatossági szempontból is megfontolandó a bontás helyett. 

Emellett (számomra) fontos, hogy a meglévő kockaházak által létrehozott egységes utcakép egy-egy felújítás során ne sérüljön, a tervezett épület ne legyen hivalkodóan eltérő a környezetétől.

 

 

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: