+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Családi ház a dombtetőn

  • 2022-01-15

Az új parcellázású területeken vagy nincsenek még szomszédos épületek, vagy az egy időben készült tervek miatt nagyon vegyes a környező épületek tömegformálása, anyaghasználata és építészeti minősége. A modern kertvárosi részekre a településképi rendeletek sem határoznak meg túl sok kötöttséget, ezzel is támogatva (generálva) a változatos utcaképet.

Egy épület sosem önmagában értelmezendő, hanem a környezetével együtt. Ez akkor is igaz, ha a környezet még csak most alakul ki. Egy ilyen környezetbe házat tervezni összetett feladat, mert nincsenek egyértelmű fogódzók, kapaszkodók, korlátok.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ma már globális az építészet: inspiráció lehet a világ másik végén felépült épület is, építészetben nincsenek határok.

Kérdés csupán, hogy a választott előkép, stílus mennyire állja meg a helyét az adott tervezési szituációban, mennyire illik a „hely szelleméhez” vagy hogyan adaptálható úgy, hogy a lényege megmaradjon. Ettől lesz érdekes a tervezés.

A tervezési terület Berkenye községben található. Berkenye tradicionális, falusias karakterű része az egyik domboldalon található, míg az új, kertvárosias karakterű terület a szemközti domboldalon helyezkedik el.

Innen indultunk az építtetőkkel: adott egy közel sík telek a dombtetőn, kilátással Berkenye község falusias látképére. A fiatal, kisgyerekes házaspár határozottan design-érzékeny (a feleség arculattervező, a férj webdesigner), akik szerencsére fontosnak tartják leendő otthonuk utcafronti homlokzatát, „arcát”. 

(Erről az témáról ebben a blogbejegyzésemben is írtam már.)

 

Előképként Dick Clark + Associates „Palma Plaza” (Austin, Texas) családi házának főhomlokzatát választották. Szerencsére a texasi családi ház háromosztatú elrendezése abszolút beleillik a hazai, szabadonálló családi házak tipikus szerkesztési rendszerébe:

a középen lévő bejáratot egyik oldalról a garázs,

 

másik oldalról egy dolgozószoba fogja közre.

A képlet Berkenyén is, Texasban is működik.

A texasi homlokzat másik fontos jellemzője az additív szerkesztésmód, mely a tömegek egymás mellé és egymásra helyezésével operál. Ezt a berkenyei ház esetében is alkalmaztuk: a házat helyiségcsoportokra osztottuk és minden egység külön karaktert kapott.

A délkeleti oldalra a gyerekszobák kerültek.

A nappali egy nagyméretű tolóajtóval közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik.

A kert és a telek mögötti erdő látványa a konyhából és a hálószobából is élvezhető.

Az épület ezeknek az egységeknek az együttese, mely mind a belsőben, mind a külsőben jól követhető.

 

Az eltérő karakterű helyiségek azonban csak akkor állnak össze egy kerek egész épületté, ha az egyes részek egymással is kommunikálnak, egymás folytatásai, kiegészítései.

Ennek elengedhetetlen feltétele egy jól megtervezett szerkesztési rendszer, illetve szerkezet, mely sokoldalúan képes alkalmazkodni a változatos téri szituációkhoz.

A látszólag bonyolult épület egyszerű szerkezeti rendszerrel rendelkezik, ahol minden egységnek fontos tartószerkezeti szerepe is van. Ebben nagy segítségemre volt a tartószerkezeti tervező, Zeke János. Szerkezet kivitelezése:

A ház középpontjába az étkező került. A tervezett alaprajz:

Az étkező központi, kiemelt szerepét a megnövelt belmagasság és a tetőablakok is hangsúlyozzák.

Egy terv minősége a tervezőkön kívül -beleértve az építész mellett a statikus, gépész és elektromos tervezőt is- az építtetőkön is nagyban múlik.

Egy családi ház építése látszólag magánügy: minden telektulajdonos olyan házat szeretne építeni, ami neki tetszik és kész. (Gyakran a településképi rendeletek előírásai is „sértik” az építtetőt, mert korlátozzák a lehetőségeit pl. az anyaghasználatra, tetőformára vagy vakolatszínre vonatkozó előírások.)

Az új kertvárosokban építkezőknek lehetőségük van kifejezni „egyediségüket”, ízlésüket. A berkenyei családi ház építtetőinek lelkesedése, határozottsága és design-szeretete irigylésre méltó.

Építészként azt remélem, Berkenye régi részéből nézve a domboldalra épülő új épületek is vonzó panorámát jelentenek majd a község lakói számára.

Az építkezés Instagramon is követhető! Öröm látni, ahogy tervből ház, majd otthon válik!

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: