+36 20 242 83 28
Vác, Budapesti főút 58.
KAPCSOLAT

Fordított ház

  • 2021-11-11

Vannak rossz tájolású telkek. Vannak nagyon meredek telkek. Vannak nehezen beépíthető telkek. És vannak a rossz tájolású, nagyon meredek és nehezen beépíthető telkek.

Egy ilyen telken képzelték el otthonukat fiatal megrendelőim. Az eredmény pedig egy fordított ház lett!

Óbuda hegyvidéki területén, egy zsákutca végén található a telek. Már az első helyszíni szemlén látszott, hogy számos kötöttség nehezíti majd a tervezést.

Egy épület tervezése mindig izgalmas feladat: össze kell hangolni a telek adottságait az építtetői igényekkel, szem előtt tartva a településképi és építészeti követelményeket. Ebben az esetben a telek nyújtotta lehetőségek, előnyök egymással ellentmondásban álltak.

Telekméret vs. telek forma

A panoráma akkor használható ki a legjobban, ha lejtő irányába minél szélesebb házat építünk. A több mint 1100 m2-es telek sajnos lejtésre merőlegesen keskeny és lejtővel párhuzamosan hosszú. Ráadásul a zsákutca a telek hosszabbik oldalának közepén csatlakozik a területhez.

Ezért az amúgy is keskeny telek építési helye jelentősen csökken az elő- és hátsókert kötelező mérete miatt.

Panoráma vs. északi lejtő

Ha a közösségi tereket Óbuda hegyvidéki panorámája felé szeretném szervezni, mindenképpen a telek legmagasabb pontjára kell elhelyezni a házat, és a közösségi tereket a felső szintre kell tennem. Ezzel függőleges értelemben megfordítottuk a házat: a bejárat a pinceszintre vezet,

 

majd onnan jutunk fel egy lépcsőn keresztül a lakótérbe.

 

(Az már csak számomra fontos elvi kérdés, hogy ez egy földszint + emeletes, vagy pince + földszintes ház-e?)

Panoráma vs. tájolás

A kilátás északnyugat-északi irányban a legszebb. Jogos igény az építtető részéről, hogy a közösségi terekből ezt a kilátást szeretné élvezni. Ezért a funkciók elhelyezését vízszintes értelemben is meg kellett fordítani: a nappali került az északi oldalra, és a fürdő-vendégszoba-konyha a déli, jól benapozott homlokzatra.

A nappali ennek ellenére sem sötét: a konyha – étkező – nappali közös tere a ház nyugati oldalát foglalja el. Nagyméretű nyílászárók gondoskodnak róla, hogy a közösségi térben egész nap világos legyen.

Nyílászárók mérete vs. energetika

Már írtam a tájolás fontosságáról energetikai szempontból pl. a szendehelyi lakóépület kapcsán. Abban az esetben, ha északi irányba kerülnek a nagy méretű nyílászárók, az épület összenergia-fogyasztásának optimalizálásához mindenképpen nagyon fontos az ablakok minősége, energetikai tulajdonsága.

Az óbudai ház esetében szerencsére ez nem volt gond: az Internorm nyílászárói tényleg nagyon jó minőségűek és az ablakok légtömör beépítésére is nagy hangsúlyt fektettek. Emellett fontos a megfelelő külső árnyékolás is, amit a zsaluziák biztosítanak. Az már csak egy „kis” érdekesség, hogy a nappaliban lévő 3,00*2,10 m méretű ablak osztás nélküli! Kívülről és belülről is nagyon hatásos.

Kertkapcsolat vs. beépítettség

A tervezés során fontos volt, hogy az épület több ponton kapcsolódjon a környezetéhez. Az erős teleklejtés miatt a felső szint rendelkezik kertkapcsolattal, így az étkezőből közvetlenül ki tudunk menni a déli-nyugati teraszra.

A lépcső pihenőjéről a hátsó, északkeleti teraszra tudunk kimenni.

A telekforma nem tette lehetővé egy nagyobb teraszt kialakítását, ehelyett több kisebb „helyet” hoztunk létre a kertben. A „Lassú otthon” című bejegyzésemben írtam arról, szerintem miért nagyon fontos a ház és a kert kapcsolatát erősíteni, tudatosan tervezni.

Megrendelőim lelkesedésének, lazaságának és rugalmas hozzáállásának köszönhetően egy igazán élhető otthon született.

Pár kép az építkezésről:

2020. december elején az épület elkészült. A környezet rendezése után a kertépítéssel fog befejeződni az építkezés 2021 tavaszán.

 

 

Ha építkezne, vagy meglévő otthonát szeretné felújítani, Ön és családja számára valóban élhető otthont szeretne létrehozni, várom megkeresését!

 

A bejegyzésekben felhasznált képek a Pinterest oldalamon is megtalálhatóak és követhetőek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: